Mi romlott el? A mediáció feltárja

Négy kontinens 24 országában emlékeztek meg az elmúlt héten a házasság hetéről. A kezdeményezés célja, hogy nyíltan beszéljenek a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és a felmerülő problémákról is. – Senki sem tagadja, hogy egy családban vannak konfliktusok, ám nem mindegy, hogy ezeket a nézetkülönbségeket maguk előtt görgetik, a szőnyeg alá söprik vagy próbálják megoldani a családtagok, ez esetben a nő és a férfi – mondta el Horváth-Bócsi Irén mediátor, aki pénteken Nagykállóban tartott előadást a mediációról.

Nem képesek a párbeszédre

– A mediáció alternatív vitarendezési módszer, melynek lényege, hogy a felek egy független harmadik személy, a mediátor jelenlétében, az általa ismertetett szabályok betartásával folytatnak beszélgetést.
A mediáció során a közös megoldásra törekszik mindkét fél, miközben a mediátor végig külső szemlélő marad, véleményt nem alkot, és tanácsot sem ad – emelte ki a szakember, aki az előadásában arról beszélt, hogy általában az érzelmek kommunikálása, az „énüzenetek” közvetítése kerül felszínre ezeken a vitarendezési találkozókon, ugyanis az elfajult veszekedések során a felek sokszor már nem képesek higgadtan meghallgatni egymást. A mediátor viszont a beszélgetést végig kézben tartja.
– Az elmúlt években sok olyan házaspárral találkoztam, akik csupán egy-egy dologban nem egyeztek, és valójában nem is távolodtak el annyira egymástól, hogy kapcsolatuk ne lett volna megmenthető, s a válás széléről vissza tudtak lépni a mediáció segítségével. Sokszor éppen a konfliktus mögött meghúzódó szükségletek és érdekek közös feltárása marad el, de ha azokat megbeszélik, megoldják a társak, helyreállhat a harmonikus kapcsolat – foglalja össze a módszer lényegét Horváth-Bócsi Irén, aki szerint ma már vannak olyan tájékozottak a párok, hogy hallottak, olvastak az eljárásról, ám csakúgy, mint a terapeutáktól, a pszichológusoktól nem akarnak vagy szégyellnek segítséget kérni, úgy a mediátort is csak kevesen keresik fel, sajnos.

Adok-kapok egyensúlyban

– A házasságban már önmagában az is krízishelyzetet eredményezhet, ha elmúlnak a rózsaszín hetek, hónapok, és a párok elvárják, hogy a másik ugyanannyit, ugyan­olyan intenzitással tegyen bele a kapcsolatba, mint az elején. Az apró hibákat felnagyítják, a vitákból veszekedések lesznek, s nem ritka, hogy valamelyik fél menekül: munkába, italba, sőt általában ilyenkor toppan be az a bizonyos harmadik is a kapcsolatba. Nem ritka, hogy hatalmi harcok, önérvényesítési törekvések törnek felszínre, felborul az adni és kapni egyensúlya a kapcsolatban. Fontos lenne, hogy a párok el tudják fogadni különbö­zőségeiket is, ami a harmonikus együttéléshez hozzátartozik.

Kanalas Ottilia

Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek