Milliárdokból fejlődhet megyénk turizmusa

A Területi Operatív Program forrásaiból a Nyírség turisztikai fejlesztéseire 1,4 milliárd, Szatmár-Beregre 1,3 milliárd, a Nyíri Mezőségre 739 millió, a Rétközre pedig 546 millió forintot használhatnak fel a projektben közreműködő egyházak, egyesületek és önkormányzatok.

A nyertes pályázatok összesen 56 helyszínt érintenek a megyében. A négymilliárdos projekt keretében látogatóbarát fejlesztések valósulnak meg a kállósemjéni Kállay-kúriában, befejezik a baktalórántházi Dégenfeld-kastély turisztikai fejlesztését, templomokat újítanak fel, szabadstrandokat fejlesztenek, de fesztiválhelyszíneket is rendbe hoznak. Bátorligeten látogatóközpont épül, Szabolcson a földvár környezete újul meg, Tiszadadán horgászcentrum, Balsán ökopark jön létre, Tiszabercelen pedig helyreállítják a Bessenyei-emlékházat.

A fejlesztések célja feltárni, közös turisztikai termékké fejleszteni megyénk épített és természeti értékeit, bekapcsolni a vérkeringésébe az eddig kevéssé ismert turisztikai vonzerőket, illetve turisztikai termékcsomagok létrehozásával növelni a látogatók tartózkodási idejét.

Fejlődhet a sváb-falu

A Rétközben megvalósuló térségi turisztikai csomagok egyikében találkozunk Gávavencsellő nevével is, ahol folytatni szeretnék a sváb-falu fejlesztését. – A koncepció célja egy összefüggő tájház-rendszer alapjainak és a tájházzá minősítés feltételeinek megteremtése – erősítette meg lapunk érdeklődésére Szekrényes Csaba műszaki ügyintéző. Gávavencsellő már büszkélkedhet egy kvázi sváb házzal: az ingatlanhoz évekkel ezelőtt jutott hozzá az önkormányzat, a tulajdonosok, akik korábban ott laktak, gyakorlatilag egy emlékmúzeumot hagytak hátra, amelyet szívesen mutatunk meg a településünkön megforduló turistáknak. Az épület befogadókapacitása sajnos nem túl nagy. A szóban forgó pályázati forrásból egy másik önkormányzati ingatlant is szeretnénk rendbe hozni, hivatalosan is tájházzá „varázsolni”. A Kápolna utcai épület egy sváb építészeti stílusban épült, tornácos parasztház, ezt szeretnénk rendbe hozni, fejleszteni, közösségi térrel bővíteni, itt is helyet adva a sváb életet bemutató értékeknek, használati eszközöknek – mesélte Szekrényes Csaba.

Egyre többen keresik fel

Bő másfél éve újra a régi fényében pompázik a kállósemjéni Kállay-kúria. A magyar kormány több mint egymilliárd forinttal támogatta a beruházást, és a munkálatok során hat hektár nagyságú terület szépült meg, megújult a kúria, a kápolna, valamint az egykori magtár, a Wolkenstein-kastély is. Most újabb fejlesztések kezdődhetnek meg.

– Az új turisztikai támogatás révén háromdimenziós mozit alakítunk ki, ahol többek között a Nyíregyházától Nyírbátorig tartó dél-nyírségi tengely látnivalóit mutatjuk be. Modernizáljuk a kiállítási tér installációit is. Tapasztalatunk szerint az utóbbi esztendőben egyre inkább bekerült a köztudatba a Kállay-kúria, és sokan győződnek meg személyesen arról, hogy milyen szép az épület kívül és belül, illetve mennyire rendezett a környezete – fejtegette Belicza László, Kállósemjén polgármestere.

A Tiszavasvári külterületén található Fehér-szik természetvédelmi területen látogatótér létrehozását tervezik. Munkácsi Mihály, a város alpolgármestere szerint a beruházás sokat lendíthet a település turisztikai vonzerején.

– A terület ma is turisztikai látványosság, hiszen gyönyörű innen a kilátás, csodálatos az élővilága, de messze elmarad a jelen kor elvárásainak megfelelő színvonaltól. A rendelkezésre álló forrás bölcs felhasználásával parkolót, esőbeállót, korlátokat, kukákat, információs táblákat és nem utolsó sorban egy madárles nagyságú kilátót fogunk létrehozni. Reményeink szerint a kivitelezések után megsokszorozódik majd a látogatók száma – fejtegette Tiszavasvári alpolgármestere.

Bővítésre van szükség

– Szinte az egész nyár foglalt a Nagykálló-harangodi táborban, amely ebben a szezonban is száz százalékos kihasználtsággal működik – tudtuk meg Juhász Zoltán polgármestertől.

– A gyerektáborok, erdei iskolák szervezői, különféle civil szervezetek megállás nélkül érdeklődnek, és szívesen jönnek el hozzánk. Jelenleg negyven szálláshelyünk van, s mivel a sátras tábor is nagyon kedvelt, a meglévőnél több szociális helységre (zuhanyzókra, mosdókra) van szükség, a turisztikai pályázat ebben segít. A régi szociális blokk mellett százmillió forintot költhetünk az új helyiségekre, amelyekkel a túrázók, nyaralók komfortérzetét növeljük – mondta el a polgármester, s hozzátette: – a pályázati csomag részeként a nagykállói görögkatolikus templom szentélyét is felújítják.

Információ

Szatmár-BeregGergelyiugornyán, Tivadarban, Jándon a szabadstrand-fejlesztése, a sonkádi, kölcsei, túristvándi és panyolai vizitúra megállóhelyek fejlesztése,

a kulturális örökségértékeinek helyreállítása és turisztikai célú fejlesztése Vámosatyán, Beregsurányban, Beregdarócon, Jánkmajtison, Csarodán, Kölcsén, Tarpán, Fehérgyarmaton, Vámosorosziban, Csegöldön és Aranyosapátiban.

Rétköz

Dombrádi Tisza-part komplex fejlesztése, Gyulaházán űrrepülés-történeti látogatóközpont létrehozása, Tiszabercelen a Bessenyei

emlékház teljes körű, a műemléki előírásoknak és elvárásoknak megfelelő helyreállítása, a Bessenyei Györgyhöz kötődő kiállítás bővítése és egy Rétközi bemutatótér kialakítása, a műemlék szivattyútelep helyreállítása és turisztikai célú hasznosítása, Gávavencsellőn a sváb-falu fejlesztésének folytatása, Bujon a Sirinya-horgásztó fejlesztése, egy szociális épület és büfé kialakítása valamint egy közösségi tér megépítése.

Nyírség

A kállósemjéni Kállay-kúria látogatóbarát fejlesztése, a baktalórántházi Dégenfeld-kastély turisztikai fejlesztésének befejezése, a nyírbátori minorita templom kolostorszárnyának és kolostorudvarának fejlesztése, a nyírbélteki, ófehértói, máriapócsi római katolikus templomok helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése, egy barokk múzeumkápolna kialakítása Nyírvasváriban. Megújul a református műemléktemplom Nyírmihálydiban, Piricsén, folytatódik a nyírbátori református templom restaurálása és látogatóbarát fejlesztése. A kállósemejéni, a nagykállói és a nyírbogáti görögkatolikus templomok helyreállítása, Bátorligeten Tuzson János látogatóközpont jön létre, fejlesztik a vajai őstavat, Nyírbogáton a Hoportyó fejlesztése. Biriben a Tócsni fesztivál, Vállajon a Strudli fesztivál, Nagykállóban Harangod, Nyírbogáton a Bogáti forgatag rendezvény helyszínei újulhatnak meg. Fejlesztik a leveleki strandot, megújítják az apagyi, valamint máriapócsi horgásztavakat.

Nyíri Mezőség

Szabolcs községben a földvár környezetének turisztikai célú fejlesztése, bemutatóközpont kialakítása, a Tomori-kúria funkcióváltása, Tiszalökön aktív és ökoturisztikai fejlesztés, megújul a szabad strand, a Kenyérgyári-holtág és környéke, továbbá a természetvédelmi bemutatóház. Tiszadadán turisztikai horgászcentrum kialakításáa, ehhez kapcsolódóan szolgáltatóház építése, a balsai Tisza-parton egy nyolc hektáros Ökopark kialakítása, melynek részeként tanösvény, állatmegfigyelő helyek, tematikus játszótér épül. Tiszadobon látogatóközpont, vízi tanösvény, a falusi holtágon kajak-kenu pálya, valamint kilátó épül. Tiszavasváriban a Fehér-szik természetvédelmi terület turisztikai célú fejlesztése keretében egy látogatótér jön létre.

KM

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/hJuC0tyaQzs/3910976
Felkapott
További hírek