Szolgálatban és azon kívül is segítenek – számukra ez teljesen természetes

1 évvel ezelőtt
– Egy pillanatig sem gondolkodtunk, mert teljesen természetes, hogy ha valaki bajba kerül, segítünk – és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy szolgálatban vagyunk, vagy sem – mesélte lapunknak Kiss Balázs r. törzsőrmester, járőrvezető és Tóth Gábor r. őrmester, járőr, akik szombaton este egy égő autóból mentették ki a sofőrt.

Nem késlekedhettek

A 403-as elkerülő út és a 41-es számú főút kereszteződésében haladt egy Volkswagen Caddy, amikor a sofőr áthajtott a körforgalmon, felborult, és nekiütközött egy szabályosan közlekedő BMW-nek. Az ütközés erejétől a VW a tetejére borult, a motortérből lángok csaptak fel. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Nagykállói Rendőrőrsének munkatársai éppen szolgálatból tartottak hazafelé, és látták a balesetet. – A Volkswagen Záhony felől érkezett,
átugratott a körforgalmon, és felborult.
Ha nem láttuk volna, hogy ég a motortér, nem nyúlhattunk volna a sofőrhöz, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyenek a sérülései, ezért meg kell várni a mentőket – ez az előírás. Most viszont félő volt, hogy a lángok továbbterjednek, és felrobban az autó, ezért nem késlekedhettünk. Gábor megpróbált kommunikálni a fiatal férfival, de eszméletlen volt, én pedig hívtam a mentőket. Kicsatoltuk a biztonsági övét, kivettük az autóból, biztonságos távolságra vittük, és stabil oldalfekvésbe helyeztük. A tüzet az odasiető autósokkal közösen oltottuk el, így az nem terjedt tovább – mondta lapunknak Kiss Balázs, aki úgy gondolja, semmi rendkívüli nincs abban, amit tettek.

Hivatásuknak tekintik

Ő kilencedik, társa hatodik éve dolgozik rendőrként, mind a ketten gyerekkori álmukat váltották valóra azzal, hogy egyenruhásként szolgálnak. Gyakran kerülnek ehhez hasonló helyzetbe, szerintük a mostani eset azért kaphatott nagyobb nyilvánosságot, mert szolgálaton kívül voltak, amikor segítettek. De mint mondják, a rendőri munkát hivatásként élik meg, így a bajbajutottak megsegítése nem időhöz vagy helyhez kötött: bárhol is vannak, ezt diktálja a lelkiismeretük. Ők maguk nem is élik meg ezt hőstettként, ahogy a kollégáik számára is természetes, amit tettek, de természetesen a családjuk és az ismerőseik nagyon büszkék rájuk. A balesetben a vétlen autó sofőrjének nem esett baja, a VW-t vezető 22 éves sényői férfi könnyű sérüléseket szenvedett, őt kórházba vitték, és kiderült, hogy mielőtt volánhoz ült, alkoholt ivott.

SZA