Mindenkire figyelnek

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben minden önkormányzat megpróbálja úgy ellátni a lakosait, hogy közben védi is őket – legyen szó ételkihordásról vagy az idősek segítéséről. Nincs ez másként Rozsályban sem, ahol, mint Sztolyka Zoltán polgármester elmondta, a határ közelsége miatt a lakosságban van egy kis félsz. – Csengersima csak 8 kilométerre van tőlünk, és Rozsályon élők is dolgoznak a határátkelőnél, de természetesen az előírásoknak megfelelően vigyáznak magukra, és nem érintkeznek átutazókkal, ha nem muszáj – mondta a polgármester, aki minden intézménybe elment, és elmondta, mire kell odafigyelni. A határ menti településen is elsősorban az idősekre figyelnek most, hiszen a lakosság harminc százaléka 65 év feletti.

Főznek rájuk, és kiviszik az ebédet

– Olyan autóval hordjuk az ebédet, amit belülről ki tudunk fertőtleníteni. Az idősekkel megbeszéltük, hogy a szociális gondozók a kapun belül hagyják az ételhordó dobozokat, minimalizálva a személyes találkozást, amennyiben takarítást kérnek, vagy bármilyen ház körüli munkát, akkor a munkatársaink gumikesztyűben, szájmaszkban elvégzik a teendőket. – Akiknek eddig is az önkormányzat biztosított étkezést, azokra főzünk. Kisebb csoportokra osztva, átvételkor a kétméteres távolságot betartva át lehet venni és hazavinni a melegételt – sorolta a rendkívüli helyzetben érvényes szabályokat Sztolyka Zoltán, Rozsály polgármestere. Megjegyezte: több idős ember óvatosságból, átmenetileg nem igényli az önkormányzati étkeztetést. – Azt mondják, van annyi tartalék az éléskamrában, amiből főzni tudnak. Mi azt javasoltuk, legyenek előrelátóak, mindenki gondoljon az előttünk álló hetekre, hónapokra is, és ne éljék fel tartalékaikat. A beszállításra nem panaszkodik a konyhánk, érkezik alapanyag bőven, viszont az önkormányzatunknak van egy kis alapítványi boltja, ahol nekünk is ki kellett írni, hogy lisztből, élesztőből, olajból mindenki korlátozott mennyiséget vásároljon – mondta Sztolyka Zoltán. A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy a kis falu óvodájában ügyeletet tartanak, ahová 1-2 gyerek jár csupán, és ők sem mindennap. A hivatalban pedig megpróbálják rugalmasan kezelni a kialakult helyzetet, tekintettel vannak az anyukák megnövekedett otthoni feladataira is. A közmunkások kinti terepen dolgoznak, ha az időjárás javul, az önkormányzati intézmények kerítéseit kezdik el festeni, de szigorúan betartják a kétméteres távolságra vonatkozó szabályt.

Telefonos segítség is elérhető

– Kállósemjénben hétköznap házhoz viszik a bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekeknek az ebédet. Az idősek ellátása a gondozási központon keresztül továbbra is megoldott – mondta el lapunk érdeklődésére Belicza László. A település polgármestere hozzátette: folyamatosan tartják a kapcsolatot az intézményvezetőkkel, a védőnőkkel és az orvosokkal. – Közel száz gyermekről és ugyanennyi idős emberről gondoskodunk, besegítenek ebben mind az intézmények dolgozói, mind a közmunka­prog­ramban foglalkoztatottak. Az önkormányzat emellett működtet egy telefonszámot, amin a hatvanöt év felettiek segítséget kérhetnek a gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban, postai ügyek elintézésében. Betartjuk a szükséges óvintézkedéseket és előírásokat, szájmaszkot és gumikesztyűt viselünk, gyakrabban fertőtlenítünk, és folyamatosan arra kérjük a településen élőket, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.

Megváltozott szabályok

Gávavencsellőn is fokozott figyelmet fordítanak a lakosság biztonságára, a gyerekek és az idősek ellátására. Berecz János polgármestertől megtudtuk, a tanulók, gyermekek otthon tartózkodását a rendőrség és a polgárőrség szigorúan felügyeli. A gyermekek étkeztetését az önkormányzat – a szün­idei étkeztetéshez hasonlóan – Gávavencsellő három pontján bonyolítja le, hogy a településen belüli felesleges szülői mozgást a minimálisra csökkentsék.
Az ételosztást egyelőre eldobható műanyag dobozokban biztosítják, kerülve ezzel a házi ételhordók higiénés hiányosságait.
A bentlakásos idősek otthonában belépési tilalmat vezettek be. A gondozónők a házi gondozottjaikhoz főleg a legszükségesebb feladatok – gyógyszer-kiváltás, bevásárlás, fertőtlenítés – ellátása miatt járnak be. A szociális étkeztetés esetén az ételt nem a megszokott ételhordóban, hanem egyszer használatos műanyag dobozban szállítják ki, akinek ez a feladata, legfeljebb az épület bejáratáig viheti az aznapi menüt. Ha a szociális szféra dolgozói az idősekkel érintkeznek, viselniük kell szájmaszkot és kesztyűt.

Háromszoros terhelés

– Mi is egyszer használatos mikrózható edényekben szállítjuk ki az ételt az időseknek és a gyerekeknek – számolt be Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere. – A konyha most már hétvégén is teljes kapacitással üzemel. Minden elismerésem a konyhai dolgozóknak és azoknak, akik kiszállítják az ételt. Eddig is nagyjából négyszáz adag ételt főzött a konyhánk, csak eddig hétfőtől péntekig volt meg ez a szám, ráadásul ebből nagyjából 250 adag az étkezőben fogyott el, amíg iskolaidőben a gyerekek ebédeltek. – Nem lett több emberünk a főzésre és a kiszállításra sem, ám az elmúlt napokban közel háromszor annyi adagot kell házhoz vinni, mint korábban, ami jelentősen növelte a terhelést. Most azonban dolgoznunk kell, és mindent megtenni azért, hogy a fertőzés ne jelenjen meg a faluban. Sok múlik a fegyelmezettségünkön – zárta gondolatait Tarpa polgármestere.

KM

Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek