Segítik a romákat a regisztrációban

23 nappal ezelőtt
Civil szervezetek fogtak össze, és regisztrálják azokat a roma és nem roma embereket, akik be szeretnék oltatni magukat, de még nem jelentkeztek hivatalosan a koronavírus elleni védőoltásra.

Járják a telepeket

Az „Oltass, hogy élhess” kampányra azért van szükség, mert a hátrányos helyzetű, elzárt településeken élőknél az átlagnál jóval kevesebben kérik a vakcinákat, sokuknak még e-mail-címük sincs.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a következő napokban Nagykállóban, Rohodon, Piricsén, Kállósemjénben, Kántorjánosiban, Hodászon és Nyírmihálydiban is megfordulnak az önkéntesek, akik digitális eszközöket, fertőtlenítőszereket, speciális maszkokat kapnak munkájukhoz, ami nem lesz kevés – jegyezte meg lapunk érdeklődésére Balogh Zsanett. A Civil Kollégium Alapítvány nagykállói munkatársa elmondta, az országos akció egyszerre száz településen indul, és az adott helyszínen öt-öt napon keresztül adnak segítséget az embereknek házról házra járva, vagy egy utcában, a falu központjában kihelyezett pultoknál. Hozzátette, a napokban képezik ki száz önkéntesüket a feladatra, ebben részt vállalt egy roma származású orvos is, aki az elmúlt időszakban az egyik fővárosi kórház Covid-osztályán dolgozott, így első kézből kaphatnak hiteles információt a roma közösségek a fertőző betegség veszélyeiről, annak lefolyásáról, s arról, hogyan jelenthet a járványból kiutat az oltás. A civil szervezet munkatársa hozzáfűzte, azt tapasztalják, hogy a cigányság körében sokan tartanak az oltástól, félnek a vakcinák esetleges mellékhatásaitól, illetve esetenként nem mérik fel a vírus egészségügyi kockázatát.

Halmozott hátrányok

– A felnőtt roma lakosság egészségügyi mutatói a magyar átlagon alul maradnak, sok esetben alapbetegségeikről sem tudnak, sajnos nem járnak rendszeresen a szűrésekre. A népbetegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és egyes daganatos betegségek előfordulása a roma népesség körében is gyakori. Sajnos, vitaminokat nem szednek, egészséges táplálkozásukra nem költenek, illetve van, akinek nincs is miből. A járvány terjedését fokozhatja közösségeikben a zsúfoltság, hogy több generáció együtt él.
Megpróbáljuk tehát a családokat meggyőzni az oltások szükségességéről, felvilágosítani őket arról, hogy életüket kockáztatják, ha kimaradnak a tömeges oltásból
– összegezte a lényeget Balogh Zsanett. A héten induló programban az Országos Roma Önkormányzat, a Rendszerszint és a Civil Tanács Egyesület vesz részt. Első körben Borsod, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Zala, Tolna és Szabolcs megye településein asszisztálnak a regisztrációhoz.