Talán még nem késtünk el…

Mint ismeretes, március 22-e a víz világnapja a kilencvenes évek eleje óta. Nap mint nap megnyitjuk a csapot, használjuk a vizet, s talán bele sem gondolunk, mi lenne, ha nem lenne. Manapság szűrt vízzel mosakszunk, mosogatunk. Bizonyos földrészeken, ahol nem folyik tiszta víz a csapból, minden cseppet kincsnek tekintenek! A Földünk 70 százalékát víz borítja, ennek azonban csak 1 százaléka fogyasztható, ráadásul ez is egyre jobban fogy, ugyanakkor az egy főre jutó vízmennyiség növekszik. Természetes vizeink egyre szennyezettebbek a folyókba ömlő szennyvíz és a gyárak által kibocsátott szennyező anyagok miatt. Mikor tudatosul bennünk, hogy ezzel nemcsak önmagunkat, hanem a körülöttünk lévő élővilágot is elpusztítjuk? Mit tegyünk, hogy kevesebb vizet pazaroljunk?

Fürdés helyett zuhanyzás

Mi, hétköznapi emberek már azzal is sokat teszünk, ha például fogmosáskor nem hagyjuk nyitva a csapot, nem hagyjuk csöpögni, és fürdés helyett a takarékosabb zuhany­zás mellett döntünk. Ha minden ember csak ennyit tenne a Földért, még nagyon sokáig élvezhetnénk a tiszta vizet! Talán még nem késtünk el azzal, hogy ezt a borzasztó szennyezést, amit az emberiség csinált, visszafordítsuk, „jóvá tegyük”. Bár a ma embere nagyon ragaszkodik a mindennapjait könnyebbé és szórakoztatóbbá tevő technikai vívmányokhoz, érdemes belegondolni abba, hogy élhetünk okostelefon, internet és televízió nélkül, de nem élhetünk víz nélkül!

Spórolási praktikák

A világhálón számtalan egyszerű, de nagyszerű tippet, javaslatot találunk arra, hogyan csökkenthetjük az otthoni vagy munkahelyi, iskolai vízfogyasztást. Ezeket nem csak a környezetvédelmi szempontok miatt fontos megfogadni, hiszen anyagilag is jól járunk. Mosogatás: ha hagyományos módon mosogatunk, használjunk kétmedencés mosogatót! Az edényeket érdemes előáztatni, majd az egyik tálcában mosószeres vízről, a másikban öblítővízről gondoskodni. Sokan már mosogatógépet használnak, amivel sok pénzt, időt és vizet takarítanak meg. Főzés: az alapanyagokat (zöldség, gyümölcs, hús) álló vízben tisztítsuk meg, majd folyó vízben „zuhanyoztassuk le”, lehetőleg víztakarékos csapfejjel. Tisztálkodás: A kádban fürdésnél jóval víztakarékosabb a zuhanyzás, ha mégis előbbit választjuk, ne engedjük le a használt vizet, igyekezzünk azt okosan felhasználni például ruhák előáztatására, felmosásra stb. Illemhely: Szerezzünk be modern, víztakarékos WC-tartályt: a kis öblítés mindössze 2-3 litert, a nagy 6-10 litert „fogyaszt”. Hajlítsuk meg az úszókart, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be, esetleg csökkentsük a vécétartály hasznos térfogatát, tegyünk bele egy vízzel töltött, lezárt palackot.

Steinbinder Dzsenifer (9. évfolyam), MSZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium, Nagykálló

Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek