Egy szeletnyi autótörténelem

A régi autók szerelmeseinek és a járműipar rajongóinak nem kell sokáig keresgélniük, ha izgalmas családi programra vágynak, hiszen a kállósemjéni Kállay-kúria kiállítása az autógyártás történetének egy szeletét tárja az érdeklődők elé. A kúria tulajdonában lévő 1931-es Ford A-modell jövőre ünnepli a kilencvenedik születésnapját, s a jeles évforduló apropóján megismerhető a Ford márka autógyártásának története és az autóipar egyéb kedves pillanatai. A kiállítás részleteiről és a jubileumi év programjairól Mogyorós Judit, a Kállay-kúria intézményvezetője mesélt lapunknak.

Kilencvenedik évforduló

A kúria Ford A-modellje jövőre lesz kilencvenéves, ezért egy éven keresztül, több hullámban változatos programokkal szeretnék megünnepelni ezt a jeles évfordulót. – A kiállításmegnyitó az első állomás, ahol a Ford gyártásának történetét ismerhetik meg a jelenlévők, továbbá apró makettek segítségével végigvezetjük a résztvevőket az autógyártás történelmén a régi időktől kezdve napjaink modern gépcsodáiig – avatott be a jubileumi kiállítás részleteibe az intézményvezető, aki azt is elárulta, hogyan kapcsolódik össze a Kállay-kúria tevékenysége az autógyártás történelmével. – A kúria elsősorban a kulturális turizmus képviselője, de úgy gondolom, a Kállay családra is jellemző volt a stratégiai gondolkodás és az innováció, ami az autógyártás egyik legfontosabb tulajdonsága is egyben. Az, hogy ki és milyen autóval rendelkezik, a státuszát is jelképezte, s ez részben napjainkban is igaz. A kollégáimnak köszönhetjük a kutatást, a kiállítás anyagait és az autómaketteket is. A tárlat valamennyi látványeleme a kúria dolgozóinak munkáját dicséri, s ennek kapcsán az újrafelhasználás képviselőinek is nevezhetjük magunkat, hiszen használt felnikből és autógumikból készült a dekoráció egy része – árulta el a kiállítás létrehozásának rejtelmeiről Mogyorós Judit, majd hozzátette: hatalmas mennyiségű makett áll a kúria rendelkezésére, ezért a jövőben még többet tekinthetnek meg az érdeklődők. A Kállay-kúria birtokában lévő Ford A-modell a legendás T-modell méltán népszerű utódja, szépségével és egyszerűségével meghatározó szereplője volt a kor autóiparának. Több mint 4 millió példányt értékesítettek a típusból, ami az igazi klasszikusok közé emeli az autót. A konstrukció kiválóságát mi sem példázhatná jobban, mint az, hogy az A-modellből még ma is léteznek működő, aktívan használt példányok, köztük a Kállay Miklós miniszterelnök által is használt gyönyörű autó.

„Régi-új találmány”

A kiállítóterembe lépve kellemes benzinszag üti meg az orrunkat, s a Ford autógyártásának történetét bemutató plakettek között lépdelve olyan meglepő tényekre bukkanhatunk, mint a napjainkban egyre népszerűbb villanyautózás első szárnypróbálgatásait bemutató rövid történet. Több mint 100 évvel ezelőtt Henry Ford felesége, Clara Ford is egy elektromos autót vezetett, amellyel jócskán megelőzte a kor szokásait. A 1900-as évek hölgy sofőrjei ugyanis irtóztak a benzines meghajtástól, a finom női kezeknek pedig nem kedvezett az öreg autók kurblis indítása sem. Egy évszázada az elektromos autók megbízhatóbbak voltak belső égésű motorral szerelt társaiknál, arról nem is beszélve, hogy a finom eleganciát képviselő gyengébbik nem tagjainak ruháját nem piszkolta össze az olaj vagy a zsír. Nem csupán a gépjárművek tisztelőinek kedveskedik a Kállay-kúria a jubileumi évben, hiszen számos egyéb rendezvény is színesíti majd az ünnepi programkavalkádot. – Az előttünk álló esztendőben író-olvasó találkozót szervezünk azokkal a szerzőkkel, akik az autógyártás sikerkönyveit szerkesztik. Ebben a hónapban bevezetjük a garantált programjainkat, és a Fordhoz kapcsolódóan az élményautózást is folytatjuk a kúria parkjában. A szabadtéri programok kedvelőinek tematikus sétát tartunk, szintén a kúria parkjában, a Kállay család nyomában címmel. A közel egyórás séta keretében megismerhetik az érdeklődők a kápolnát, a park történetét, és a kastély építéséről szóló ismereteket is szerezhetnek – ismertette a jubileumi esztendő programjait Mogyorós Judit. MI
Forrás: Szabolcs Online
Felkapott
További hírek