Életet menthet a kis táska

Illusztris vendéget köszönhettek a geszterédiek. Kollár Ernő, a Charity Bazaar magyar képviselője látogatott el a nyírségi kisközségbe, s nem érkezett üres kézzel: egy félautomata defibrillátort adott át a településen élőknek. Az életmentő eszközre a Geszterédi Aranyszablya Társaság adta be a pályázatot, melynek nyerteseit januárban ugyan meghívták a brüsszeli ünnepélyes díjátadó gálára, de az alapítvány anyagi helyzete nem tette lehetővé, hogy személyesen vegyék át a hiánypótló készüléket. Öröm az ürömben, hogy hétfőn délelőtt a társaság képviselői és a geszterédiek közösen mondhattak köszönetet a defibrillátorért.

Mindenki hozzátesz, amit tud

Rácz János kuratóriumi elnök elárulta: a 714 ezer forint értékű mobil eszközt egyelőre a művelődési házban helyezik el, s éves felülvizsgálati és karbantartási költségeit a Geszterédi Aranyszablya Társaság vállalja magára.

– A tudat, hogy a faluban már hordozható defibrillátor is van, biztonságérzetet ad, ennek ellenére remélem, soha nem kell használnunk – jegyezte meg Szabó József polgármester a kis piros táskát a geszterédiek elé tartva.

– A legközelebbi mentőállomás Nyíregyházán van, így megnyugtató, hogy addig is tehetünk valamit bajba jutott társainkért, amíg megérkezik a megyeszékhelyről a szakszerű segítség. Hamarosan megszervezzük az oktatást is, amin megtanulhatjuk a berendezés használatát – tette hozzá a település vezetője, aki szerint mindenekelőtt azt kell tudatosítani az emberekben, hogy gond esetén laikusként ők maguk is megmenthetik mások legféltettebb és legértékesebb kincsét, az életét.

– A Charity Bazaart ötven évvel ezelőtt hozták létre a NATO katonák, tisztek feleségei, a jótékonysági alapítvány tagjainak létszáma azóta folyamatosan nő. Önkéntesei tavaly 221 ezer eurót gyűjtöttek össze, amit aztán szétosztottak különböző szervezetek között – vázolta fel röviden az előzményeket Kollár Ernő, aki hozzátette: a Charity Bazaar – aminek előző évi költségvetése nem érte el az ezer eurót – tagjai szabadidejüket áldozzák a jó ügyért.

Jó befektetés

– Mindenki annyi energiát tesz bele és hozzá, amennyit tud: van, aki sütivásárt rendez, aminek a bevételét az alapítványnak ajánlja fel, mások a támogatók toborzásában vesznek részt. Több magyarországi vállalkozás is mellénk állt, akik anyagilag és használati tárgyakkal, tombolafelajánlásokkal, ingyenes programokkal segítenek. Elégedettek vagyunk, amikor látjuk, hogy a munkába fektetett energiánk megtérül, egyben bebizonyítjuk, hogy a támogatók pénzét nem elherdáljuk, hanem befektetjük – ebben az esetben Geszteréden egy hordozható defibrillátorba.

Laikusként is segíthetünk

– Felnőttkorban a keringésmegállás leggyakoribb okai a ritmuszavarok. A készülék alkalmas arra, hogy a ritmuszavarokat helyrehozza, ami kulcsa a sikeres újraélesztésnek – mutatott a mobil defibrillátorra Kiss Fruzsina, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa.

– A készüléket egy rövid oktatás után a laikusok is tudják kezelni, hiszen bekapcsolása után lépésről lépésre, utasításokat adva magyarázza el, mit hogyan kell tenniük. Természetesen a legalapvetőbb beavatkozás előtt is azonnal hívják a 112-t. Addig azonban, amíg megérkeznek a mentők, megkezdhetik az újraélesztést. Van egy országos térképünk, amin látjuk, hogy mely településeken található félautomata készülék, tehát ha Geszterédről segélykérés érkezik, tudni fogjuk, hogy a művelődési házban van mobil defibrillátor, és kérni fogjuk, hogy – amennyiben lehetséges, a beteget nem egyedül hagyva – valaki menjen az eszközért. A készülék használatát bárki megtanulhatja minden hónap utolsó hétfőjén a nyíregyházi mentőállomáson.

CsA

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/zpc97XyFdlw/3808923
Felkapott
További hírek