Közgyűlés és parancsnokváltás Geszteréden

A közgyűlésnek a település művelődési háza adott otthont, ahol a szomszédos települések mentő tűzvédelmében közreműködő önkéntes tűzoltó egyesületek és a szakolyi önkormányzati tűzoltóság képviselői mellett megjelentek a hivatásos szervezet képviselői is. A rendezvényen sor került szolgálati érmek átadására az önkéntes tűzoltók részére. Az egyik legfontosabb napirendi pont az volt, hogy a Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Pataki József, 35 éves önkéntes szolgálat után átadta beosztását utódjának, Dán Gábornak.

Pataki József 1978 óta önkéntes tűzoltó, önkéntességének az ötödik évében, 1983. szeptember 21-én felkérték a parancsnoki feladatok ellátására, amelyet 2019. január 26-ig becsülettel el látott. 1985-ben parancsnoki képzettséget szerzett. Pataki József egyike azoknak, akik 1992-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetséget újraalapították. Vezetése alatt az önkéntes tűzoltó egyesület ott volt a 2001-es tiszai és a 2010-es borsodi árvíznél is. 2010-ben a Geszteréden végigvonuló viharkárok elhárítása során közel 100 beavatkozást hajtottak végre, éjt nappallá téve végezte feladatát az egyesület az irányítása alatt. 2017-ben a megyasszói viharkárok helyreállításában is részt vettek. Többször rendezett tűzoltó versenyt, legutóbb 2017-ben a megyei versenynek adott otthont Geszteréd. Az egyesület tevékenységét mindig a kor színvonalának megfelelő gépjárművel és technikai eszközökkel végezte, a pályázati lehetőségeket megragadva folyamatosan bővítette a rendelkezésre álló technikai feltételeket, mára korszerű, Magirus fecskendő szolgálja a szakmai munkát. Gondos vezetői munkáját dicséri többek között az is, hogy 56 főt számlál az egyesület taglétszáma. Parancsnoksága alatt több alkalommal részesült elismerésben és jutalomban, az említett 2001-es tiszai árvíz során végzett tevékenysége elismeréséül parancsnoki díszsisak tárgyjutalmat kapott.

Élete egyik legnehezebb napja volt a szombati, megválni attól, ami az életét, a mindennapjait kitöltötte fájó érzés. Átadta helyét egy fiatalabbnak, akit a közgyűlés egybehangzóan meg is szavazott.

A 35 éves parancsnoki munkáját méltatta és elismeréseként ajándéktárgyat adományozott a számára többek között Nagy József tű. ezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Dombrády László ny. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke. A Geszterédi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai búcsút vettek tiszteletbeli parancsnokuktól és ajándékkal kedveskedtek neki.

Pataki József beszédében elmondta élete legszebb időszaka volt ez a 35 év, bár már nem parancsnokként, de a továbbiakban is támogatni fogja az egyesület munkáját.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/dDml9p9HNmo/4123448
Felkapott
További hírek