„Magoncok” örömzenéje

Ha vége a tanévnek, jön a Magonc együttes – ez immár hagyomány Nagykállóban. Az Óbudai Waldorf Iskola növendékeiből alakult zenekar minden évben egy hetet tölt Nagykálló-Harangodon, ahol a népzenéé a főszerep.

A magyar népi hagyományokat ápoló intézményben több mint tíz éve működik a zenekar Lányi György vezetésével. A gyerekek kezdetben kotta tanulása nélkül, a népi hangszerek megismerésével és közös muzsikálással sajátítják el a zenélés alapjait.

Vannak közöttük kobzosok, furulyások, dobosok, hegedűsök, akik játék közben énekelnek is. A legfontosabb számukra az, hogy mindezt szívből, szeretetből tegyék.

Szeretik ezt a módszert

– Ezt a módszert mindenki kedveli. A gyerekek azon a hangszeren játszhatnak, amelyiken szeretnének, nem kell előtte zenei írást, olvasást tanulniuk – mondta el Lányi György.

– Amikor az ember bizonyos fokon megtanul muzsikálni, minden érthetővé válik, onnantól kezdve a kotta írása is könnyebben megy. Az idén több mint négyszázan érkeztek Harangodra, kiegészülve az újpesti Csillagberek Waldorf Iskola és a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskola növendékeivel. Lányi György, a Téka együttes egyik alapítója otthonának tekinti e dombok övezte harangodi tájat.

– Ez az alma materünk, így arra gondoltam, elhozom ide a tanítványaimat is. A táborban töltött idő a programok mellett leginkább a közös zenélésről szólt. A fiatalok a megszerzett tudásukról különleges hangulatú koncerten adtak számot: a nagykállói református műemléktemplomban feledhetetlen atmoszférát teremtett a gyereksereg.

UL

Forrás: http://feedproxy.google.com/~r/szon/nagykallo/~3/nQcty_Zciuo/
Felkapott
További hírek